Σπερμοδιάγραμμα πλήρες

Τι είναι το Σπερμοδιάγραμμα

Το σπερμοδιάγραμμα αποτελεί τη βασική εργαστηριακή εξέταση για τον έλεγχο της γονιμότητας του άνδρα, κατά την οποία ελέγχονται τα ποσοτικά (αριθμός σπερματοζωαρίων, όγκος σπέρματος) και ποιοτικά (μορφολογία, κινητικότητα σπερματοζωαρίων) χαρακτηριστικά του σπέρματος.

iatriko_rodou_spermodiagramma

Η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του σπερμοδιαγράμματος παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή καθοδήγηση του ζευγαριού στην προσπάθεια απόκτησης ενός παιδιού.

Συνεπώς, η διεξαγωγή αυτής της εξέτασης θα πρέπει να γίνεται υπό τις σωστές προϋποθέσεις:

Α) Επιλογή ενός εξειδικευμένου Εργαστηρίου, το οποίο να διαθέτει έμπειρο και υψηλού επιπέδου κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό, σύγχρονο εξοπλισμό και μεγάλη εμπειρία στη διεξαγωγή εξετάσεων στο πλαίσιο εργαστηριακής διερεύνησης της ανδρικής γονιμότητας.

Β) Παροχή σαφών οδηγιών από το Εργαστήριο σχετικά με τη λήψη των δειγμάτων και τήρηση αυτών από τον εξεταζόμενο.

Ποιός πρέπει να κάνει την εξέταση?

– κάθε νεαρός άνδρας με την  ενηλικίωση του, στα 18 έτη, σε τυπικό γενικό έλεγχο μαζί με το ετήσιο τσεκ απ αίματος

– κάθε άνδρας πριν την τεκνοποίηση

– κάθε άνδρας με ιατρικό ιστορικό (π.χ. κιρσοκήλης, συστροφής όρχεως, τραυματισμού, κ.α.)

– με επιβαρυντικό επαγγελματικό περιβάλλον

Τι διαφορά έχει το απλό από το πλήρες σπερμοδιάγραμμα;

Το απλό σπερμοδιάγραμμα είναι αυτό που διενεργούν τα περισσότερα μικροβιολογικά εργαστήρια και και περιέχει τους απλούς δείκτες, όπως ο αριθμός, η κινητικότητα, η μορφολογία και τα βασικά βιοχημικά χαρακτηριστικά, όπως το pH,  κτλ. Ενώ, το πλήρες, που γίνεται στο εργαστήριο μας ΙΑΤΡΙΚΟ ΡΟΔΟΥ, όπως και στα Κέντρα Εξωσωματικής και Γονιμότητας, εκτελείται από εξειδικευμένους μόνο ιατρούς και περιέχει επιπλέον αναλυτική έκθεση των δυναμικών παραμέτρων της κίνησης των σπερματοζωαρίων (αποτελούν σημαντικούς προγνωστικούς παράγοντες  του δυναμικού γονιμοποίησης των σπερματοζωαρίων σε εξωσωματική και σπερματέγχυση, αλλά και για την επιλογή τεχνικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής), αναλυτικά τα είδη των μορφολογικών ανωμαλιών και ο εντοπισμός τους, τη μέτρηση της ζωτικότητας καθώς τα σχεδιαγράμματα των μετρήσεων. Το σπερμοδιάγραμμα συνοδεύεται από φωτογραφίες των μετρήσεων και βίντεο αρχείου, πολύ χρήσιμα για μελλοντικές συγκρίσεις.

Οδηγίες για τους εξεταζόμενους

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), θα πρέπει:

  • Η λήψη του δείγματος σπέρματος να πραγματοποιείται σε χώρο πλησίον του εργαστηρίου, ώστε να περιορισθεί η έκθεση του δείγματος σε θερμοκρασιακές διακυμάνσεις και να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου ανάμεσα στην ώρα λήψης και την ώρα εξέτασης του δείγματος.
  • Σε περίπτωση που χρειαστεί η λήψη του δείγματος να πραγματοποιηθεί στο σπίτι, θα πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες στον εξεταζόμενο σχετικά με τη συλλογή του δείγματος και τη μεταφορά του στο εργαστήριο. Συγκεκριμένα, ο εξεταζόμενος θα πρέπει να σημειώσει την  ακριβή ώρα λήψης του δείγματος και να το παραδώσει στο εργαστήριο εντός μίας ώρας το πολύ από την ώρα συλλογής. Επίσης, κατά τη μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριο, το δείγμα θα πρέπει να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες από 20ο C έως 37ο C.
  • Η συλλογή του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά από λίγες μέρες αποχής από σεξουαλική δραστηριότητα (εκσπερμάτιση): Ελάχιστος χρόνος αποχής 2 ημέρες και μέγιστος χρόνος αποχής 7 ημέρες.
  • Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πλήρης συλλογή του δείγματος, ενώ οποιαδήποτε απώλεια ποσότητας κατά τη συλλογή θα πρέπει να αναφερθεί στο προσωπικό του εργαστηρίου.
  • Η λήψη του δείγματος πραγματοποιείται με αυνανισμό και το δείγμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο κύπελλο συλλογής, κατασκευασμένο από υλικό μη τοξικό για τα σπερματοζωάρια.
  • Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπου είναι αδύνατη η συλλογή δείγματος με αυνανισμό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά, μη τοξικά προφυλακτικά. Τα κοινά προφυλακτικά που διατίθενται ευρέως στο εμπόριο, συνήθως είναι κατασκευασμένα από υλικά τοξικά για τα σπερματοζωάρια, συχνά περιέχουν σπερματοκτόνα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη συλλογή σπέρματος για σπερμοδιάγραμμα.
  • Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να παρέχει στο επιστημονικό προσωπικό του εργαστηρίου σαφείς πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό του ιστορικό και την ενδεχόμενη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή άλλων σκευασμάτων (βιταμίνες, υποκατάστατα διατροφής κλπ).

Καλέστε στη γραμματεία του Ιατρικού Ρόδου (2241039005) και κλείστε ένα ραντεβού για εξέταση ή για να ενημερωθείτε για τον σωστό τρόπο λήψης του δείγματος.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

clock (3)

Ωράριο

Δευτέρα με Παρασκευή 07:30 – 15:00
(Μόνο με ραντεβού)